Duurzaamheid

ISPM 15 en bescherming van internationale ecosystemen

Palletdeal.nl bos

Behandelde pallets

Geïmporteerd ongedierte in hout kan de bomenpopulatie van een land in gevaar brengen en zelfs een heel ecosysteem bedreigen. Door de huidige wereldwijde transportbewegingen is dit een wezenlijk gevaar. Daarom heeft de VN-suborganisatie “International Plant Protection Convention” (IPPC) de basis gelegd voor een wereldwijde standaardisatie van beschermingsmaatregelen met de IPPC-standaard die zij heeft ontwikkeld (ISPM 15).

Behandelmethoden

Er zijn verschillende manieren om aan de ISPM 15 norm te voldoen, zoals:

  • Heat Treatment (HT) Hittebehandeling met een conventionele stoom of kiln dried behandeling. Hout dient te worden verhit tot in de kern een temperatuur van minimaal 56 °C voor een periode van minimaal 30 minuten aaneengesloten is bereikt.
  • Dielectric Heating (DH) Hittebehandeling met diëlektrische verwarming. Hout dient te worden verhit tot door het gehele profiel van het hout heen een temperatuur van minimaal 60 °C voor een periode van minimaal 1 minuut aaneengesloten is bereikt.
  • Begassing met methylbromide (MB) Hittebehandeling met methylbromide gas. Deze methode is echter in de EU verboden vanwege de schadelijke effecten van methylbromide op het milieu. In landen buiten de EU kan deze methode nog wel worden toegepast, echter is het sterk afgeraden.

Wij werken met de methode HT. Ons lidmaatschap bij de SMHV wordt gewaarborgd door periodieke audits door SKH B.V. die erop toe zien dat wij de norm op een correcte manier naleven. Ons registratie nummer voor de ISPM-15 norm is NL-206.

Herkenning van behandeld hout

U herkent een product dat volgens de ISPM-15 norm behandeld is aan het volgende brandmerk met daarop een voor iedere producent uniek landen- en registratienummer. Dit garandeert dat het hout voldoet aan de strenge eisen van de ISPM 15 norm en dat er geen geïmporteerd ongedierte aanwezig is. Hierdoor wordt de bescherming van internationale ecosystemen gewaarborgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *